Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic
Cementiri-Montjuic

El Cementiri de Montjuïc


De petits aprenem, ja sigui per històries dels avis, o bé per la literatura infantil, que visitar un cementiri és sempre una experiència força impactant. Caminant pel Cementiri de Montjuïc, veurem, que a més és un passeig per una Barcelona en miniatura, la Barcelona dels morts i el silençi. Penjat sobre la mítica muntanya i mirant cap al mar, aquesta necròpolis conserva obres d'art funerari d'un gran valor.

A les portes de Barcelona, l'imponent cementiri, ocupa una superfície d'unes 56 hectàrees, és al 1883 quan l'explosió industrial i demogràfica de la ciutat el va fer imprescindible i necessari per als seus habitants. Durant la visita, veurem que aquesta necròpolis, no deixa de ser una reproducció en miniatura de l'Eixample de la Barcelona modernista.

Al llarg del passeig, veurem com l'esquema social dels vius dels segles XIX i XX es va reproduïnt també en el món dels morts, on a la base del cementiri trobarem les millors obres, i a la part alta, trobarem milers i milers de fosses.

La burgesía catalana de finals del segle XIX i inicis del segle XX, feia construir les seves cases modernistes a l'Eixample, i al mateix temps, encarregava la construcció dels seus mausoleus en aquest cementiri. Grans arquitectes, escultors i reputats artesans van contribuir a crear valuosos exemples d'arquitectura i escultura funerària en aquest fantàstic paratge. Es aquí, voltant entre la història i el silençi ens trobarem amb Puig i Cadafalch, Eusebi Arnau o Santiago Rusiñol.

Veurem on i com es troben enterrats personatges que han tingut gran influència al llarg de la història de la ciutat, com Ramón Casas, Joan Miró o Francesc Macià.

Acompanyats de la pau i silençi, rodejats de vegetació mediterrània i amb unes vistes privilegiades, descobrirem obres d'arquitectura i escultura d'un gran valor, amenitzat amb història social de l'època. Passejar rodejats d'àngels que observen als visitants, i vigil.len als que descansen eternament és tota una experiència.

En resum, visitar el Cementiri de Montjuïc és descobrir la Barcelona dels vius a través de la Barcelona dels morts, una experiència que no deixa indiferent a ningú.