Montseny
Montseny
Montseny
Montseny
Montseny
Montseny
Montseny
Montseny
Montseny
Montseny
Montseny

El Montseny: Turó de l'home i les Agudes


Porteu botes, que avui toca caminar i pujar per la muntanya. Anem al Montseny, on farem el cim de la muntanya i coneixerem la seva vegetació amb detall, si som afortunats, potser també ens podrem barrejar amb la seva fauna.

En primer lloc, us recomanem que abans d'unir-vos a aquesta experiència, llegiu la següent informació:

   •Distància del recorregut: 12.16 Km.

   •Altitud mínima/màxima: 1202m/1701m.

   •Desnivell: 735m.

   •Grau de dificultat: fàcil/moderat.

   •Temps: 5 hores 30 minuts aproximadament (incloent-hi parades).

Ho veieu clar? Perfecte! Després d'una hora en cotxe des de Barcelona, arribarem al nostre punt d'inici de la ruta, a Santa Fe del Montseny, on deixem el cotxe i començarem l'ascens cap al Turó de l'home, seguirem diferents camins entre fagedes, veurem boscos d'avets, passarem per fonts... el paisatge que ens ofereix que aquest parc natural és espectacular durant tot l'any.

Situat a 60 kilòmetres al nord de Barcelona, el Montseny va ser declarat parc natural al 1978, més tard, al 1987, va ser declarat Reserva de la Biosfera per l'UNESCO.

Visitarem tres espais geogràfics diferents, Turó de l'home amb 1703m, les Agudes amb 1701m i el Matagalls, de 1697 m.

Les diferències en la humitat i la temperatura dels diferents entorns fan que sigui una zona natural amb una vegetació extraordinàriament rica. En les parts inferiors són característiques la vegetació mediterrània, en mitja muntanya, tenim alzines i roures; i per sobre dels 1000m tenim fagedes i avets. A la part superior del cims, trobem arbustos i prats.

D'altra banda, aquest espai acull un gran nombre d'espècies: la fauna típica de territori centreeuropeu ha poblat les terres altes del massís, mentre que a les terres baixes dominen les espècies típiques dels ambients mediterranis més meridionals.

Més enllà dels aspectes ecològics i ambientals, el Montseny és un massís de gran valor històric i cultural, ja que l'activitat humana ha jugat un paper molt important en la configuració del paisatge amb construccions megalítiques, viles romanes i masies fortificades.

La seva biodiversitat extraordinària i la petjada cultural que l'home ha deixat amb el pas temps, tenen un valor universal que ha inspirat artistes, intel.lectuals i científics de tot el món, i que reflecteix perfectament l'emoció de les persones que visiten aquest magnífic paratge.